Kezdetét vette a kipurcant E3 helyére lépő nyári kisebb-nagyobb rendezvények sorozata, amikből persze a Summer Game Fest a legjelentősebb, így leginkább onnan, de a többiből is válogatunk mindenféle izgalmas kaland(os) játéktrailereket. Lesz itt a horrortól kezdve indiai, cyberpunk és retró EGA kalandon át a tojásszimulátorig minden is.

A műsorokat a Guerrilla Collective indie kiadó nyitotta, ami szinte már nem normális mennyiségben mutogatta az új bejelentéseikről és a már egy ideje fejlesztés alatt álló játékaikról is a videókat.

Kezdjük is a sort a menekülünk-a-gonosz-csúnya-legyőzhetetlen-szörny-elől típusú horrorok ősatyjaként számon tartott Clock Tower legelső, 1995-ben SNES-re megjelent részének a remasterével, ami temérdek futkosást, meg sikongatást ígér:

Még idén érkezik a Neon Blood névre hallgató cyberpunk akció-kaland, aminek igen látványos, háromdébe kevert pixelszereplős grafikája és nyomasztó hangulata lesz majd (plusz totál tök olyan mindenben, mintha egy másik ilyen indie gyöngyszem, az Anno: Mutationem folytatása lenne).

A hosszú évek óta talán az egyik legsikeresebb horror-szériának nevezhető Five Nights at Freddy’s előzmény részt kap, méghozzá egy stílusos pixelgrafikájú, roppant nyomasztó kaland, az Into the Pit képében:

Az Urban Myth Dissolution Center a tipikus, japán iskoláslány fél a sötétben típusú horror visual novellek sorát gyarapítja, és leginkább a Game Boy Color-szféra grafikájára emlékeztető kinézetével kíván majd rajongókat gyűjteni magának:

A kecske-, a kő- és a takarítószimulátor után gondolom, mindenki arra vágyott, hogy… egy tojást terelgessen át mindenféle akadálypályán. Az Egging On tojásszimulátorban pedig ilyen izgalmas kalandokban vehetünk részt:

Az apró kis problémák megoldására összpontosító igen cuki Little Problems: A Cozy Detective Game totál úgy néz ki, mintha egy chilles DLC lenne a Duck Detective-hez (valamiért nagyon utánozzák annak a nyomozási formuláját mostanában), így mindenképpen jegyezzük meg magunknak:

A Monterona érdekes keveréke a narratív kalandjátékoknak és az építgetős cuccoknak, ugyanis arról szól, hogy egy nagymama a fiatalkori élményeit meséli, az unokája pedig képzeletben összerakosgatja a hallottakat a helyszínektől kezdve a történéseken át. Kreatív koncepció, és PC-n már ki is próbálható demo formájában.

A Sky Oceans: Wings for Hire egyszerre állít emléket a Studio Ghibli alkotásainak és a 2000-es évek leghangulatosabb JRPG-jének, a Skies of Arcadiának, ugyanis aranyos grafikával ábrázolva légkalózkodhatunk benne a repülő hajónkkal.

A Bittersweet Birthday a címéből adódóan egy nem túlságosan jólsikerült születésnapról szól, ugyanis a játék leginkább a tavalyi Decarnationra hasonlító pszichó-kaland lesz.

Térjünk is át az éjjel megtartott Summer Game Fest 2024-re egy napok óta pletykált játékkal.

A LEGO Horizon Adventures a nevéből adódóan egy újabb mókás Lego játék lesz, méghozzá a Horizon világában játszódva (nem az autókázós Horizon, hanem a vöröshajú lány versus robotdínók fajta). A szemmel láthatóan a Lego Movie debil stílusában készülő produktumban online meg lokális kooperatív módon is elfenekelhetjük majd a Thunderjawokat, méghozzá egy Sony címtől szokatlanul Ps5 mellett rögtön Pc-n és Switchen is még valamikor idén.

Keiichiro Toyama, a Silent Hill, a Forbidden Siren és a Gravity Rush atyjának új horrorja, a testrabló parazitákról szóló Slitterhead egy egész hangulatos, bár azért még láthatóan alfa fázisban lévő állapotokat mutogató gameplay trailerben mutatkozik be:

A különleges pszi erőkkel rendelkező lányról szóló, indiai közegben játszódó sci-fi akció-kaland, az Unkown 9 még három éve mutatkozott be, ami után jó darabig síri csend volt vele kapcsolatban. Azonban szerencsére nem állították le a fejlesztését, így idén végre valamikor meg is jelenik (mondjuk a kinézetét még kikupálhatnák valamennyire, mert kissé olyan a grafikája, mintha röpke egy évtizede jelent volna meg mondjuk Ps4-re).

A tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy mennyire zseniálisra is sikeredett  Alan Wake kalandjainak a folytatása, ami a mai napon egészen érdekes DLC-vel egészül ki (amellett, hogy bejelentésre került végre a fizikai kiadás is). A játék világában létezik egy Twilight Zone szerű, elvont sci-fi sorozat, a Night Springs, aminek három, általunk játszható epizódja érkezik, méghozzá három főszereplővel: Alan legnagyobb rajongójával, a pincérnő Rose-zal, a Quantum Breakből iderándult sráccal (a különféle jogi hercehurcák után én már nem tudom megjegyezni, éppen hogyan hívják a karaktert), és Jessie-vel a Controlból.

A temérdek kávézós narratív kaland után most egy teázót üzemeltethetünk majd, ugyanis a Stanley Parable mögött álló dizájner új csapatának, az Ivy Road-nak bemutatkozó játéka pont erről szól. Meg ismerve a stílus jegyeit, sok minden másról is:

„Jé, egy Jusant klón” – volt az első gondolatom a Cairn trailerét látva, bár mintha a Dontnod alkotásához képest is még egy komorabb játékot kapnánk a hegyrefelmászós sztorimesélősdi zsánerben.

A csodálatos művészi játék, a Gris szellemi örököst kap a Neva személyében, ami a videó alapján ugyanolyan erős atmoszférával, gyönyörű grafikával és hangulatos muzsikával lesz megáldva, mint az elődje.

A Deer and Boy kicsit a Never Alone-ra emlékeztető, kedves narratív platformjáték, amiben egy kisfiú segít egy őzikének hazajutni egy nem annyira barátságos világban.

Az ötletes horrorfilmjeiről ismeretes Blumhouse egy ideje játékkiadással is foglalkozik, méghozzá nem is akármilyen játékokkal. Van itt minden, mint a vurstliban; pixel cucc, de még Ps1-es időket idéző horror is felbukkan. Külön felhívnám a figyelmet az 1:13-nál kezdődő Sam Burlow játékra, ugyanis a Her Story meg az Immortality alkotója megint valami különlegessel készül kirukkolni.


A John W. Campbell 1938-ban megjelent klasszikus novellája, a Ki van odakint? alapján készült szintén klasszikus filmet, a The Thinget gondolom, nem kell bemutatni senkinek, ahogyan a belőle jó 20 évvel ezelőtt kiadott játékfeldolgozást sem. A sarki jégpáncél olvadásával megjelent testrabló szörnyetegek visszatérnek, ugyanis a jó öreg Nightdive Studios azt szemelte ki a felújítási mániájuk legújabb célpontjaként. Valamivel szebb grafikát, konzolokon és PC-n is 4K 120 FPS-t, és a megszokott nyomasztó hangulatot ígérik a remasterben.

A csinos kis gyűjteményünk zárásaként egy igazi ínyencség következik: a Crimson Diamond. A Sierra klasszikusa, a Laura Bow ihlette, EGA(!) grafikájú, hagyományos point and click kalandról halvány emlékeim szerint valamelyik demofesttel kapcsolatban már volt szó, de most mutatkozhatott be szélesebb közönség előtt, és még egy új, játszható demót is kapott ennek örömére. Ahogy egy hangulatos trailert is: