Hát, sose hittem volna, hogy a fenti címet adom valaha egy hírnek, pedig a Hillop Studios első önálló játéka, a Lil’ Guardsman pont ilyen lesz: egy középkori fantasy világ királyságát kell megvédenünk az oda bemigrálni kívánó különféle furcsa varázslényektől. Mármint eldönteni, hogy kit engedünk be és kit nem. És ez pont olyan roppant szórakoztatónak ígérkezik, ahogyan hangzik.

A The Sprawl névre hallgató városállam-királyság a környék egyik utolsó biztonságos települése, így természetesen a harcos amazonoktól kezdve a tündérport becsempészni kívánó ogrékon át a vámpírlordokig mindenféle fura lény ide szeretne bejutni és letelepülni. A városka mérete természetesen véges, így a városőrség bevándorlási részlege (avagy a várkapunál lévő bódéban ücsörgő őr) dönt az ideutazók sorsáról.

Lil' Guard - screenshot #1

Ezt a munkát veszi át az apjától a 12 éves kislány, Lil, aki minden mást szívesebben csinálna, de a kötelesség, az kötelesség ugye. Neki kell tehát eldöntenie, hogy a különféle fura alakok beléphetnek-e a várba, vagy kénytelenek lesznek inkább visszafordulni, netalántán olyan riasztóan néznek ki, hogy rögtön a vártömlöcbe kell vetni őket. Ezzel pedig nem csak az alakok sorsa, hanem a királyságé is erősen a lány, mármint a játékos kezében van. Az ötlet adó Papers, Please-hez hasonlóan ugyanis, ha rosszul döntünk, akkor igen csúnya dolgok történhetnek, a feljebbvalóink (a morcos királynő és a tanácsadói) meg nagyon nem fognak örülni.

Szerencsére nem csak a józan várvédői eszünkre kell majd hallgatnunk a döntés meghozatalában, hanem különféle segédeszközök is a rendelkezésünkre állnak, mint például a jelentkezők megröntgenezése, amivel azt lehet kiszűrni, hogy nem rejtegetnek-e valami illegális, vagy veszélyes dolgot mondjuk egy elhunyt rokonukat szállító koporsóban (fekete humorban nem lesz tehát hiány). Bár ezzel azért óvatosan érdemes bánni, elvégre lesznek lények, amik nem örülnek a sugaraknak, netalántán rögvest porrá is válnak tőle.


Amikor meg éppen nem őrködünk, akkor Lillel a királyságot járhatjuk be, beszélgethetünk a már itt lakókkal és betelepültekkel, meghallgathatjuk a bújukat, bajukat, shoppingolhatunk, kocsmázhatunk (tipikus 12 éveseknek való tevékenység, ugye), ésatöbbi. Mindezt nagyon szép és roppant stílusos kézzel-rajzolt grafikával, hangulatos muzsikával prezentálva tehetjük meg még idén a teljes verzióban, de aki nem szeretne addig várni, már most belekóstolhat a várőr kislány izgalmakkal teli életébe a nemrég megjelent demóban.

Akit pedig a játék fejlesztésének a háttere érdekel, az megtekinthet egy 8 perces videót is, amiben a készítők ökörködnek, mármint mesélnek mindenféle jókat: