A történelmi FMV-s dráma folytatására már nem kell sokat várnunk.

Körülbelül 4 évvel az első rész – Attentat 1942 – megjelenése után, a prágai Károly Egyetem saját játékfejlesztő stúdiója ­– a Charles Gamesaugusztus 3-án minden játékos számára elérhetővé teszi a második részt, amely ezúttal is a cseh történelem egy kis, sötétebb részletének a valósághű ábrázolására vállalkozott.

Svoboda 1945: Liberation egy hagyományos kalandjáték-elemekkel rendelkező point-and-click, amely valódi színészekkel készült, teljes mozgóképes videóinterjúk és a második világháborút követő káoszban megélt emberek történelmileg pontos emlékeinek keverékét tárja elénk.

Cselekmény: A II. világháború borzalmai véget értek, de a csehországi Svoboda faluba soha nem jött el a béke. Játékosként az lesz a feladatunk, hogy kivizsgáljunk egy évtizedes viszályt, és hogy egy magával ragadó történetben felfedezzük a főszereplő családjának titkos történetét, amely lényegében a sötét múlttal való megbékélésről szól. Vajon ki lesz az, akiben megbízhatsz, és aki megmagyarázza a történteket? És hogyan keveredett bele ebbe az egészbe a családod?

A játékot egyébként a Cseh Tudományos Akadémia hivatásos történészeivel közösen fejlesztették, ezért a játék akár tanító jellegű szoftverként is kiválóan működhet.