A Fall of Porcupine egy komoly, szívhez szóló történetet szeretne elmesélni az egészségügyben dolgozók mindennapos, néha igazságtalan megpróbáltatásairól, de mindezt egy mesés, rajzolt környezetben, és a Night in the Woodsra hajazó irányítással karöltve.

A kölni illetőségű BUNTSPECHT.GAMES fejlesztőcsapat az Assemble Entertainment kiadóval közösen egy kezdő orvos szemszögéből elmesélt, érzelmes történettel álltak elő. Finley újoncként érkezik Porcupine városába, ahol a játékosoknak az lesz a feladatuk, hogy néhány héten belül valódi orvost faragjanak belőle. Első pillantásra Porcupine kisvárosa egy barátságos, ámbár kicsit furcsa hely, ahol mindenki ismeri és szívélyesen üdvözli egymást. Azonban miután hosszabb ideig ott élünk, világossá válik, hogy nem mindenki olyan őszinte, mint amilyennek látszik. Finley közben egy egészen más dilemmával is szembesül: a munka és a mindennapi élet szembenállásával, ami egy egészségtelen és rendszerszintű problémát tükröz az egészségügy világában.

A Fall of Porcupine a platform- és kalandjátékok keveréke, amely leginkább egy másik ilyen típusú játékra emlékeztethet, a Night in the Woodsra. A színes terepek felfedezése, a tárgyak gyűjtése és a többi karakterrel való párbeszédek kialakítása mellett vannak olyan szekvenciák is, amelyekben akadályokat kell leküzdeni, időre korlátozódó árkád minijátékokat vagy rejtvényeket kell megoldani, sőt, még párbajozni is lehet más karakterekkel.

A játékos a történet során sok különböző karakterrel találkozik majd. Néhányukkal kötetlen beszélgetéseket folytathat, de interakciói nem sokat tesznek hozzá a történethez. A fontosabb karakterekkel azonban néha kap néhány párbeszéd lehetőséget. Ha például egy pácienssel beszélgetünk, mindet kipróbálhatjuk, kezdve általánosabb témákkal, majd rátérve a látogatás lényegére. Máskor viszont, ha a helyzet úgy hozza, csak egyetlen témát választhatunk, ami befolyásolhatja a történet további alakulását.

Bár a játék nagyrészt a narratívára koncentrál, a játékosnak számos kihívással kell majd szembenéznie. A főszereplő ugye egy orvos, ezért a produktumban rengeteg olyan jelenet lesz, amelyben betegeket kell ellátni. Ezek a vizsgálatok és kezelések mini-játékok formájában lesznek prezentálva. Az egyik ilyen egy időpróba, amelyben a képernyőn megjelenő megfelelő gombokat kell nyomogatnunk és nyomva tartanunk. A feladat helyes elvégzéséért értékelést kapunk (minél jobb a reflex, annál jobb az érték), és a képernyő tetején látható beteg ikonja zöldre vált. A következő feladat a betegség tüneteinek helyes megállapítása. Ha a rendelkezésre álló ikonok valamelyikét a megfelelő helyre helyezzük a diagramon, akkor az zöldre változik. Összesen 8 esélyünk van a szimbólumok helyes sorrendbe állítására.

A 2023-ban megjelenő Fall of Porcupine tematikáját egyébként a Scrubs című TV-sorozat ihlette, amely nálunk Dokik címen futott. Ha pedig felkeltette az érdeklődéseteket a játék, akkor augusztus 30-áig a Steamen bárki kipróbálhatja a játék demóját.