A játékiparban bekövetkezett sorozatos leépítésekről eddig nem nagyon értekeztünk, holott felettébb komoly és súlyos téma, amely különböző szinten és mértékkel, ám rendszeresen végbemegy mostanság. A sok-sok eddig történt sajnálatos bejelentésről nem fogunk utólag írni, ám a legfrissebb hírek bizony kaland fronton is érezhetők, ezért kötelességünknek éreztük ezúttal megszólalni.

A történetközpontú kalandjairól híres Don’t Nod háztájáról pár hete érkeztek aggasztó információk a francia STJV-n (videójáték-szakszervezet) keresztül, akik elmondása szerint kifejezetten aggályos, ami a cégen belül történik. Beszámolójukban a nevetséges belső kommunikáción át a kaotikus munkahelyi vezetésen, és az ebből is következő stresszes munkakörnyezeten túl többek között arra is fény derült, hogy a Jusant fejlesztőit különböző másik projektekhez osztották be: tehát a csapatnak gyakorlatilag vége. Hiába ért el ugyanis kritikai sikert a kiváló alapötlettel rendelkező, egész pontosan a hegymászást szimuláló, nem mellesleg felettébb szórakoztató játék (beszámolónkat itt találod), ha egyszer az eladásokat nem érezte kielégítőnek a vezetőség. Szomorú adalék a hírhez, hogy a fejlesztők két hónapon keresztül teljesen kilátástalanok voltak a jövőjükkel kapcsolatban, sokuk munka nélkül maradt erre az időszakra. A beszámoló szerint a munkavállalók így is panaszkodnak, hogy valamennyi csapat a kellő létszám alatt dolgozik, és a cég nagyon könnyen búcsút int az alkalmazottaknak, legfeljebb vészhelyzet idejére visszavesznek párukat „bizonytalan munkaviszonyban”.

Friss hír, hogy a The Quarry, az Until Dawn és a The Dark Pictures Anthology horrorkalandokról híres brit Supermassive Gamesnél is komoly leépítések várhatók. A játékipar jelenlegi helyzetére hivatkozva egyelőre átszervezésekről beszélnek csak hivatalosan, de a Bloomberg információi szerint nagyjából 90 alkalmazott elbocsátása várható, amely az ott dolgozók 30%-a hozzávetőlegesen.

Még ennél is aktuálisabb a Sony bejelentése, miszerint 900 alkalmazottat (a munkaerő cirka 9%-a) bocsátanak el a PlayStation részlegtől: érintettek többek között a Naughty Dog, a Guerrilla, a Firesprite (ők egy új, live-services Twisted Metalon dolgoztak, ami szintén ment a levesbe, pedig a kiváló sorozat miatt szép sikere lehetett volna), az említettekkel ellentétben viszont a London Studiót teljesen bezárják. A 22 éve létező csapat leginkább a SingStar-sorozatról ismert, nekünk, kalandjátékosoknak azonban valószínűleg a ’19-es Erica jut róluk eszünkbe, ami egy klassz interaktív film volt.

Ennyi szomorú hír után csak abban tudunk reménykedni, hogy a következő híreinkben vidámabb dolgokról esik szó.