Végig olvashatod a vádat. Egyik szemtanú látta, hogy elrontottad a tökéletes X-ét (ami a kincs helyét jelöli). A második vád a Club 41 feldúlása és sérülés okozása. A harmadik Felonious Feline Megrémisztése és végül J. D'oro  kalóz ninja gyűjteményének meghamisítás. Ezen kívül kiderül, hogy a bíróság nem hisz a szivacs (La Esponja Grande) gyógyító erejében és a jegygyűrű pedig fedezi a vádlott temetését.

Most szabadon járkálhatsz a bíróságon. Beszélhetsz a csontvázzal, ha akarsz kis mókát, de először is beszélj a bíróval és kérdezd ki a szemtanúkat. K. Hardtack egyszerű eset. Csak háromszor azt kell mondani neki, hogy hazudik, mire megtörik és bevallja, hogy az X-el kapcsolatos vádak nem igazak.

  • K. Krebbs kisasszonyra nacho szósz ömlött ezzel szerzett sérülést a Club 41-ben. Hardtrack egyből rajzol is egy ábrát Krebbs lábairól. A bizonyíték ebben az ügyben a tányér, amin a nacho szósz volt.
  • J. D'Oro gondja a hamis Ninja kalóz figura, mit Guybrush gyártott le.A bizonyítékot vizsgálva elég egyértelművé válik Guybrush bűnössége.
  • H. McGee gondja, hogy a macskája úgy megijedt amikor Guybrush ráült, hogy nem tud mozdulni. Jelenleg ezzel se tudsz mit kezdeni.

Végül szólítsd magadat, mint szemtanú és kérdezd is ki. Mindegy mit csinálsz ez felhergeli a bírót, amitől őrjöng egy darabig.

Kérj szünetet (recess), ami azt jelenti, hogy visszazárnak a cellába. Kiásni nem tudod magad, mikor kajáért megy az őr. Inkább hívasd az ügyvédedet. A párbeszéd végén az ügyvéd (vagyis Guybrush) kisétálhat a börtönből. Fedezd fel az éjszakai sziget. Ahogy láthatod Stan Guybrush figurákat és szuveníreket árul ügyvédkedés mellett. Kérdezd a képről, hogy rájöjjön nem megfelelő. El is dobja. Vedd fel. Irány a börtön, ahol a rácsok mögött D'Orot találod. Üvegszemre van szüksége, ami olyan vörös mint a fertőzött kalózok szeme, amikor igazán idegesek.

Menj be a Club 41-be (ahová ezúttal lazán beengednek), hogy láthasd, amint LaFlay nem hajlandó tovább dolgozni a franciának. A vita odáig fajul, hogy eltöri a tudós ujját, ami vissza áll normál formájába. Ezután elhagyja a klubbot. Első dolgod a vulkános kép vizsgálata legyen. A bárpultos (aki egyébként a bíró) ad is néhány felest, ami lávából készült. Egyet megtart magának Guybrush, de a másik öt poharat is elrakja. Beszélgess el LeFlayel és a bíróval. Nem tudsz meg túl sokat tőlük. A földről egyik pohárba tölts kék viaszt. Vizsgáld meg festményeket a falom, majd távozz. A sirály melletti lámpásból az egyik poharadba önts egy kevés forró olajat, majd menj balra egészen a kikötőig. Kopogj be az üvegfújóhoz és kérj tőle egy üvegszemet. Ad is egyet. Ráadásul olyat, ami felveszi azt a szemszínt, amit elé raknak és miután beteszik a szemgödörbe, örökre olyan is marad. Az épületből folyik az olvadt üveg. Most a vulkán levet öntsd a láb alakú lámpára, amit így meg is tarthatsz. Az egyik pohárba töltsél belőle majd indulj tovább balra, ahol a macskás McGee mesél neked a szörnyről, ami a dzsungelben él, de még senki sem látta. Minden esetre szórj egy kevés vasat a macskakajába a képedből. Kicsit tovább haladva a stégről egy kis forró zsírt is felvehetsz az egyik poharadba. Visszafelé menj fel Marquis De Singe laborjához és vegyél mintát a furcsa folyadékból (ami füstölög) is, majd a kampóddal szabadítsd ki az elektromágneses majmot a ketrecből.   

Irány vissza a tárgyalásra, ahol nincs más dolgod mint felidegesíteni a bírót (az utolsó választható mondat mindig felidegesíti), és amíg a fertőzés hatása alatt áll használd rajta az üvegszemet, hogy az elnyerje a kért színt. Ismét gyere ki a bíróságról és add oda a szemet D'Oronak, cserébe ő oda adja a kincsestérképet, ami bizonyítani fogja az ártatlanságodat az ő ügyében. Menj is vissza a bíróságra, hívd őt a tanúk padjára és mutasd meg neki a  térképet, minek eredményeképpen újabb vád alól mentik fel Guybrush-t.  Következhet McGee. Egyszerűen használd a majmot a macskán, hogy ezt az ügyet is megoldd.  Most hívd K. Krebbs-t a tanúk padjára. Öntsd a lábra forró üveget (ez megégeti), majd a lávát, savat, végül a viaszt, majd mutasd meg, mint bizonyíték. Ezzel az utolsó ügyet is lezártad.

Kiderül, hogy van még egy vád: a fertőzés elterjedése. Természetesen csak bűnös lehetsz, de azért érdemes végigpróbálni minden szöveget fentről lefelé. Végül megjelenik az egyetlen ember, aki szemtanúként szolgálna abban, hogy nem Guybrush követte el a fertőzést: Elaine. De ő megérzi LaFlay illatát Guybrush-on és a fertőzése okozta őrültségben elrohan a klubba, hogy megölje őt. Hamarosan Guybrush is utánamegy. Vedd fel az asztalról a receptet. Beszélgess el Krebbs-el. Kiderül, hogy nem is Guybrusht utálja, vagyis őt, csak egy másik ugyan ilyen nevű személyt. Ezek után mondj neki egy bókot, mire a két harcoló hölgyemény egyszerre ugrik Guybrush és Krebbs közé, elüldözve ezzel a hölgyeményt. Most a bárnál használd a receptet. Amint elkészült az ital a harcoló páros visszaugrik a bárpultra és Krebbs kijön a mellékhelyiségből. Vedd fel a zsák cukrot, majd lépj bele a ragacsos folyadékba, ami a vécéből folyt ki. A lábadra ragadt papírt vedd fel.  Ismét bókolj Krebbsnek, majd az újonnan szerzett receptet add oda a bárpultosnak. Amíg készíti használd az idézést a darts táblán. Amint visszaugrottak sértsd meg LaFlay-t, hoyg míg veled foglalkozik Elaine megtámadja és véletlenül átszúrja az idézést, ami a voodoo varázslatnak köszönhetően végre a tanúk padjára vonszolja őt. Bár nem túl hasznos, hiszen ideges és Guybrush ellen beszél. Próbáld meg kikúrálni őt a fertőzésből a szivaccsal, de ez se jön be. Éppen kimondanák a halálos ítéletet, amikor LeChuck belép a bíróságra, mindent magára vállal, ráadásul a Voodoo hölgyről is kiderül, hogy az eddigi összes eseményt ő manipulálta (legalábbis a naplója ezt bizonyítja).

Beszélgess el a bebörtönzött Voodoo hölggyel. Elmondja, hogy a szivacs azért nem működik, mert még nem érte el felnőtt korát. Ad egy térképet, aminek segítségével begyűjtheted a hozzávalókat a felnőttséghez.  A térképet lehet hajtogatni. Kihajtva utasítások vannak rajta, rendesen összehajtogatva (először a sarkakat kell), pedig egy komplett térkép a dzsungelről. Először is egy fura anyagból kell szalvétát csinálni, majd meg kell szagoltatni valami büdöset a szivaccsal, majd jöhet az ízlés próbája, a hatodik érzéké, aztán jöhet a desszert. Ha akarsz beszélj LeChuckal is, hogy megtudhasd hogyan jutott idáig. A kikötő felé indulva láthatod, hogy Marquis De Singe elmenekül a laborjából be a dzsungelbe. Menj be a laborba. Morgen LaFlay hasba szúrva fekszik a földön, valamit Guybrush fülébe súg és meghal. A hátsó ajtót a kampókezed segítségével nyisd ki, hogy Guybrush eltegyen néhány levágott lábat, majd hagyd el a labort, irány a dzsungel. Keresd meg a Voodoo hölgy lerombolt kunyhóját és használd a láblámpát a molylepkéken. Irány vissza Stanhez (aki most LeChuck és Voodoo hölgy figurákat árul) és vedd elő a lámpát. Az kiég, de a molyok Stan hirdetőtáblájára szállnak, így nem mennek vissza a dzsungelbe. Kérdezd Stant a LeChuck figuráról. A moly lepkék letámadjak Stan ruháját, ami oda vezet, hogy gazdagabb leszel Stan kabátjának maradványaival. Ezt kombináld is össze a szivaccsal. Ez lesz a szalvétája, hogy le ne egye magát.

Keresd meg a kutat és szórd bele a cukrot, majd márts bele egy lábat. Most irány az oltár és tedd rá a lábat, majd kövesd a fénylő szentjánosbogarakat, míg el nem jutsz a köralakú naptárig, ahol kattints a bogarakra, hogy egy rejtett úton megtaláld a szörnyet, ami egy húsevő növény, ami szenved mert egy oroszlán tappancs ragadt fogába (érted. Nem az oroszlán talpába szúródott a tüske).  Nyomd bele a műlábat a szájába és vedd ki az oroszlánmancsot. Kombináld a mancsot és a szivacsot. Ezzel meg is van a második lépés.

A harmadik lépéshez menj a klubba és kérdezd a pultost a paprika versenyről, hogy szabaddá tegye a paprikát (amit még kézzel se tudsz megfogni olyan csípős). Most irány a labor, ahol láthatod, hogy eltűnt LaFlay holtteste. Ami most itt neked kell a plafonról lógó gép. Húzd a fejedre és nyomd meg az első gombot, hogy elzsibbadjon a nyelved. A visszaúton vigyáz, hogy semmire se kattints, mert egyszer kommentál valamit, akkor elmúlik a hatás. A kampóddal fogd meg a paprikát, hogy megnyerd a versenyt és megtartsd a pokoli termést, amit egyből kombinálj is össze a szivaccsal.

A következő feladat a hatodik érzék megszerzése. Ehhez menj a dzsungelbe és használd a térképet. A kérdőjeles helyre kell eljutnod. A dzsungel szerkezete aszerint változik, ahogy hajtogatod a térképet. Először hajtogass be minden sarkot, így el tudsz jutni a pirosló bálványhoz (a térkép elég egyértelműen mutatja a kulcspontokat). Majd, ha ott vagy, hajtogasd úgy, hogy a piros bálvány össze legyen kötve a kérdőjellel. Itt egy zárt kincsesládát találsz, amit természetesen a kampóddal tudsz kinyitni (bár valószínűleg szét is esett volna, ha belerúgsz). A filozófiailag megkérdőjelezhető esemény után kombináld a kártyát is a mostanra elég érdekesen feldíszített szivaccsal.

Az ötödik dolog egy sokkoló érintés. Ez a desszertje a szivacsnak. Járkálj egy darabig a klub szőnyegén (a kijárat előtt), míg fel nem töltődsz statikus elektromossággal, majd próbáld meg elhagyni a helyiséget. Ezzel meg is vagy. Amint kimész a klubból hallhatod a hatodik hozzávaló hangját, ami természetesen a kürt a dzsungel közepén.

Láthatod, hogy De Singe már az utolsó simításokat végzi az örök élet adó szerkezetén, Elaine és Guybrush pedig csapdába esnek. Próbáld meg a szivacsot beledobni a kürtbe. Sajnos kedvenc beszélő madarunk miatt ez nem sikerül, sőt De Singe fején lévő kézbe repül. Ekkor az őrült tudós el is mondja tervét: le akarja darálni a kürt segítségével Elaine-t, hogy szétszórja a tengerek felet a részecskéit. El is indul felé, de Elaine hasba szúrja. Bár a tudós halhatatlan, így aztán harcolni kezdenek. Dobj cukrot a melletted lévő vízzel teli dézsába, majd nyomd a paprikát De Singe szemébe, majd miután benyomta a fejét a vízbe és a szentjánosbogarak elkezdtek repkedni körülötte beszélgess el vele. Véletlen lekapcsolja a szobor szemét, mire a molyok letámadják a fejét, ezzel elveszíti Guybrush levágott kezét, ami még le is darálja a tudóst a kürttel, majd magára hagyja hőseinket. Nincs más dolgod, mint bedobni a szivacsot a kürtbe, hogy végig nézhesd a váratlan eseményekkel teli képsort. Hát nem ez volt a legsötétebb epizód mind közül?