Csöppenjünk bele 9 percig a gyönyörű, Új-Kaledónia ihlette környezetbe a játék rendezőjével, Phil Crifo-val.

Míg nálunk egyre csak közeledik az ősz és lassan előhúzhatjuk a melegebb ruháinkat, addig Tchia egy trópusi szigeten él, és egyik kalandból a másikba ugrál. A francia Awaceb nyílt világú kalandjátékában egy kitalált helyre repülhetünk, pontosabban egy olyan földre, amelyet Új-Kaledónia – egy Csendes-óceánban található, kis francia sziget – ihletett, ahonnan a fejlesztők is származnak. A játék hősnője egy Tchia nevű kislány, aki fokozatosan bejárja a teljes szigetvilágot, találkozik a lakosokkal és különböző kalandokat él át. Hogy pontosabb képet kaphassunk a játékról, a játék készítői egy 9 perces gameplay videóval kedveskedtek nekünk, amelyben a játék egyik készítőjének, Phil Crifo-nak a kommentárjával, megpróbálják bemutatni nekünk, hogy mire is számíthatunk a Tchiával kapcsolatban.

A szigeten utazva Tchia hatalmas távolságokig képes futni, ugrani vagy siklani, de persze az állóképességét mindig figyelni kell majd, mert ez lesz a korlátozó tényező. De másfajta módon is közlekedhetünk, hisz vannak gyorsabb, vagy legalábbis egyedibb módszerek is, mint például felmászni egy fa tetejére, és átkatapultálni magunkat a lombkoronán. Emellett szinte bármilyen nagyobb akadályt megmászhatunk, legyen szó szikláról vagy hegyről. De mivel egy egész szigetvilágot kell felfedeznie, a két apró lába egyszerűen nem elég a feladathoz. Azonban Tchia lélekugró képessége lehetővé teszi számára, hogy pillanatok alatt átvegye az irányítást szinte bármilyen állat vagy élettelen tárgy felett, mármint oly módon, hogy az adott állat, vagy tárgy lelkébe ugrik, és ezáltal vele együtt utazik. Ennek köszönhetően nem csak a szárazföldet, de akár a környező tengereket és az eget is felfedezhetjük, mondjuk delfinként, vagy az utóbbit sirályként.

Tchia világában azonban nem minden nyugodt és pihentető. A szigetet, amelyet a lány az otthonának nevez, különös szövetlények, a Maano-k szállták meg, akik a szigetcsoport gonosz uralkodójának parancsára elrabolták az apját. A játékosoknak mindent be kell vetniük, ami a rendelkezésükre áll, hogy kiiktassák őket: választhatnak, hogy lámpásokkal égetik el a fenyegető szöveteket, vagy Tchia megbízható csúzlijával kábítják el őket. A lélekugrás további megoldásokat kínál ez ügyben, például Tchia képes egy közeli lámpást irányítani és az ellenség felé hajítani azt.

Újta során vele lesz a megbízható ukuleléje is. A játékosok bármikor eljátszhatnak rajta néhány akkordot, de maga a hangszer tele van mágiával, amivel Tchia megváltoztathatja a körülötte lévő világot. Néhány egyszerű pengetéssel a játékosok megváltoztathatják a napszakot, az időjárást, vagy erőteljes mágikus képességeket használhatnak.

A Tchia 2023 tavaszán jelenik meg Windowsra, PlayStation 4-re és PlayStation 5-re.