A The Talos Principle 2 jelentősen kibővíti az első részben megismert tulajdonságait: több ötletes rejtvényt kell megoldanod, új puzzle-mechanikát, gazdagabb történetet, több felfedezendő titkot és a Croteam valaha épített legnagyobb, legfurcsább világát ismerheted meg.

Ahogy az első rész, úgy a folytatás is a távoli jövőben játszódik, jóval az emberiség kihalása után. A kultúra ettől függetlenül megmaradt egy robotok által lakott városban, amelyek közül az egyik a játszható karakter. A kampány egy titokzatos mega-építmény felderítését bízza a játékosra.

Az előző részhez hasonlóan a játék története is rendkívül összetett, és komoly filozófiai kérdéseket feszeget, például a civilizáció létének értelmét vagy az univerzum természetét. Többféle befejezést kínál, mégpedig az alapján, hogy mennyi fejtörőt sikerül megoldania a játékosnak. A helyszínek szintén változatosak lesznek. Van köztük egy paradigmaváltás küszöbén álló város és egy sziget is, amely a jövő kulcsait rejti.

A rejtvények terén a The Talos Principle visszahozza a régi fejtörőket, de újakat is bemutat. Ilyenek lesznek a gravitációmanipulációval és a tudatátültetéssel megáldott fejtörők, amik egy ismerős, de mégis új élményt adnak a játékosoknak.

A The Talos Principle 2 november 2-án jelenik meg Windowsra, Playstation 5-re és Xbox Series X/S-re. Jelenleg az első rész 90%-os kedvezménnyel vásárolható meg a Steamen, ezért azok, akik nem ismernék a sorozatot, de kedvelik a filozofikus és fejtörőkkel teli logikai játékokat, azoknak mindenképp érdemes rászánni azt a 3 eurót.