Nem csak a grafikája, de a nyomozós játékmenete miatt is a Return of the Obra Dinn szellemi örököseként tartják számon. Pedig még meg sem jelent…

Viszont tegnap hivatalosan is nyilvánossá vált a The Case of the Golden Idol demója, amely a bevezetőn tutorial mellett, további két felvonást tartalmaz. Ezekből mát tisztán leszűrhető, hogy mire is számíthatunk a játékkal kapcsolatban, és meg kell hagyni, hogy a játékot istenítő független fejlesztők: Sean Vanaman (író, Firewatch, Half-Life: Alyx), Julian Colbus (a Lacuna egyik készítője), Lucas Pope (a The Return of the Obra Dinn és a Papers Please készítője), Erik Wolpaw (író, Portal, Portal 2) nem beszéltek mellé. A krimi és nyomozós alkotásokat kedvelőknek a Golden Idol kötelező alkotásnak tűnik, amit én is csak megerősíteni tudok, miután kipróbáltam a demót, amit innen tudtok letölteni.

A The Case of the Golden Idol lényegében egy narratív detektív történet, amely egy alternatív 18. századi Angliában játszódik, amelyben a játékosoknak negyven év távlatában történt, 11 különös és hátborzongató halálesetet kell felderíteniük. Valami szörnyűség köti össze ezeket a tragédiákat, talán a történet középpontjában álló arisztokrata családot sújtó átok, vagy talán egy mélyebb összeesküvés...

Minden egyes eset egy-egy időbe fagyott jelenetként jelenik meg. A játékosok szabadon kutathatnak ezekben a jelenetekben, hogy a gyanúsítottra, az indítékra és az események kronológiájára következtessenek. A játékos elmélete ezután egy interaktív jegyzettömbbe kerül, amely tájékoztatja a játékost, hogy elmélete helyes-e vagy sem.

– Nagyon fontos volt számunkra, hogy ne fogjuk a játékos kezét, de tiszteletben tartsuk az intelligenciájukat és az intuíciójukat, és hagyjuk, hogy saját maguk fedezzék fel a dolgokat – mondja Andrejs Klavins, a Color Gray Games társalapítója.

– A másik elem, ami nagyon izgalmas volt számunkra – folytatja Andrejs – az volt, hogy egy nagyobb történetet építettünk e tizenegy haláleset köré. Tehát az egyik jelenetből származó információ döntő fontosságú lehet ahhoz, hogy megértsük, mi történt a tágabb narratívában. Amit egy esetben felfedezel, az hozzáadhat összefüggéseket azokhoz, amelyeket korábban már megoldottál, vagy akár segíthet olyan jelenetek megoldásában, amelyek korábban megakasztottak.

A The Case of the Golden Idol (Az aranybálvány esete) még idén, valamikor év végén megjelenik.