A meglepően érdekes alapötletre építő, a vizuális-novella és a hagyományos kalandjáték keverékéből összegyúrt Still Jokingból, akár még egy egész érdekes játék is kikerekedhet.

Nem tudom mennyien gondolkodtatok már el azon, vagy egyáltalán, felmerült-e bennetek a gondolat, hogy a tükörből visszanéző tükörképünknek lehet-e saját élete, mondjuk egy párhuzamos univerzumban, vagy egy másik „világban”? Nos, a Purple Brick Games (amely egy nemzetközi tagokból álló fejlesztőcsapat) gárdája már elgondolkodott ezen, és úgy döntöttek, hogy a legújabb játékuk, a Still Joking is e körül az ötlet körül forog majd. A játék elkészítéséhez még 2022-ben összekalapozták a pénzt egy Kickstarter-kampány keretén belül.

A játékukban a tükörképeinknek saját életük van. Munkájuk, hogy mindig ugyanazt tegyék, amit éppen mi teszünk, ha tükörbe nézünk. Igazából nem ismernek bennünket, és csak azt tudják rólunk, amit a tükörbe nézve elmotyogunk magunknak, vagy másoknak, ha épp ott van velünk valaki. Ennél többet nem nagyon tudnak, és igazából, nem is nagyon érdekli őket az életünk. Egy nap a világunkban élő egyik híres színésznőt meggyilkolnak egy rituális késnek tűnő fegyverrel, és mindezt egy nagy tükör előtt. A színésznő tükörképét, Irist, azonban nem hagyja nyugodni a dolog, és úgy dönt, hogy a saját világában próbál fényt deríteni arra, hogy miért ölték meg a tükörképét. A gyilkos kilétét ismeri, hisz látta őt a tükörben, de a gyilkos tükörképe az ő világában abszolút nem érti és még csak nem is sejti, hogy miért tette azt, amit az ő tükörképe tett.

A több mint 12-15 órányi játékidőt ígérő Still Jokingban minden kulcskarakter saját, egyedi kapcsolati skálával rendelkezik. Néhányukkal jó barátságot köthetsz, másokkal pedig kölcsönös tiszteletet alakíthatsz ki. Egyes karakterek szívélyesek lesznek veled szemben, míg mások a végén, akár ellenségesek is lehetnek. Akárhogy is dönts, a játék során elkövetett tetteid nagymértékben meghatározzák a másokkal való kapcsolataidat, és azt, hogyan viselkednek körülötted.

A Still Jokingnak már van egy 4 órás, kipróbálható demója, amelyet már sikerült kipróbálnom. Nagyon szépek lettek a kézzel-rajzolt hátterek, és szerintem a karakterek is egészen jól mutatnak előttük. Túl sok animációra ne számítsatok, de egy vizuális-novellától ilyet nem is nagyon lehet elvárni. Ami még hozzáad némi extrát a játékhoz, hogy lehetőséget kapunk megvizsgálni a helyszíneken található egyes tárgyakat, valamint – és ez ritka egy szimpla vizuális novellában –, QTE elemeket is kapunk.

A jó háttérzene mindig is fontos volt az ilyen játékokban, és nem lesz ez másképp itt sem. Ha új muzsikára vágytok, akkor ezen a linken keresztül már most meghallgathatjátok az alkotás soundtrackjét.

A Still Joking 2024 év elején érkezik a Steam, a GOG és az Epic digitális polcaira, majd 3 hónappal később Playstaton, Xbox, Switch és Mac platformokra is.